Hvorfor vil vandstanden i havene stige?

Der er to årsager til, at havenes vandstand vil stige. Den første er, at vand udvider sig ved en højere temperatur. Når havenes temperatur stiger, vil de altså udvide sig og fylde mere, og da vandet kun kan udvide sig opad, vil vandet stige.

Men det vil ske langsomt, fordi det tager lang tid for havene at blive varmet op og komme i balance med en højere temperatur i atmosfæren.

Det betyder også, at havene fortsætter med at stige i meget lang tid efter, at vi har standset den globale opvarmning. Først når havene er kommet i balance med atmosfærens varmeindhold, vil de holde op med at stige.

Den anden årsag til den stigende vandstand er, at den globale opvarmning får bjergenes sne og  gletschere til at smelte. Denne udvikling er allerede i fuld gang og kan ses tydeligt over det meste af Jorden.

Fortsætter vi med at udlede drivhusgasser i flere årtier endnu, vil det føre til, at også den grønlandske indlandsis begynder at smelte, og når denne proces først er sat igang, vil den fortsætte, indtil det meste af isen er smeltet. Det alene vil betyde en havstigning på 6 – 7 meter.