Et tydeligt tegn på den globale temperaturstigning er, at gletscherne trækker sig tilbage. Og det sker overalt i verden, i Himalaya som i Andesbjergene og Alperne. Tilbagegangen har taget fart siden 1980’erne og kan ses over det meste af kloden.

I Alaska, som er et af de steder i verden, der har haft den største temperaturstigning, har gletscherne trukket sig adskillíge kilometer tilbage bare i løbet af de sidste 20 år.

Glacier Nartional Park i Montane havde omkring 150 gletschere i 1910, da parken blev etableret. I dag er der mindre end 30 gletschere tilbage.

Den evige sne på toppen af Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro i Tanzania, er ved at forsvinde. 80 procent er smeltet siden 1912, og man regner med, at toppen er sne- og isfri i 2020.

Europas største gletscher, Vatnajøkull på Island, er ved at smelte og bliver i gennemsnit ca. 1 meter tyndere hvert år på grund af det varmere klima.

Selv Himalayas gletschere smelter. En stor del af Himalayas gletschere er på tilbagetog, og effekterne er allerede følelige mange steder som knaphed på vand i løbet af sommeren, fordi gletscherne forsyner store områder omkring Himalaya med drikkevand.

Også i Europa er gletscherne ved at forsvinde både i Alperne og i Pyrenæerne og nogle forskere mener, at Alpernes gletschere vil være helt væk om mindre end 50 år.