I løbet af de seneste årtier har de fleste danskere oplevet en markant øget velstand. Men med velstanden er også fulgt et øget arbejdspres. Stress er nærmest blevet en folkesygdom. Det øgede arbejdspres og den medfølgende stress betyder, at vi forsøger at komme så nemt som muligt om ved de daglige gøremål i hjemmet. Opvaskemaskiner og tørretumblere, fjernsyn i flere rum og et utal af apparater – som regel elektriske – som forsøder og letter tilværelsen. Vi synes, vi fortjener det, når vi nu har penge til det.

Men den komfort, vi synes, vi fortjener i vores stressede hverdag, er med til at skrue energiforbruget op. Opvaskemaskinen og tørretumbleren er blandt de største energislugere i den private husholdning. Selvfølgelig er det lettest at smide bestikket i opvaskemaskinen, så man hurtigt kan få benene op foran fjernsynet. Men det tager ikke lang tid for to mennesker at vaske op på gammeldags facon – og så kan man jo bruge tiden på at snakke lidt sammen samtidig.

Komfort er én ting, dovenskab en anden. Smider man to bluser og et par sokker i vaskemaskinen og bagefter i tørretumleren, så er det dovenskab. Gider man ikke hænge tøjet til tørre på en tørresnor, hvis man har mulighed for det, men bruger tørretumbleren i stedet, så..! Smider man store mængder mad ud, fordi man køber for meget ind, og ryger flasker, aviser osv. i affaldsposen i stedet for i genbrugscontaineren, fordi man er for doven til at gøre det, så er det ikke bare svineri med ressourcer, det betyder også ekstra og unødvendig udledning af drivhusgasser.

Opvaskemaskine, elforbrug ca. 1kWh per opvask:
1 x dagligt:..........365 kWh årligt..........182 kg CO2 årligt
2 x dagligt:..........750 kWh årligt..........364 kg CO2 årligt

Tørretumbler, elforbrug per tørring, ca. 2,25 kWh:
3 x ugentlig tørring..........351 kWh..........175 kg CO2 årligt
6 x ugentlig tørring..........702 kWh..........350 kg CO2 årligt