Vi elsker at rejse. “At rejse er at leve”, sagde H.C. Andersen, og det motto efterlever vi efter bedste evne. Jo mere og jo længere væk, jo bedre. En rejse til Thailand eller Maldiverne er ikke mere uden for de fleste mennesker rækkevidde. Flere og flere tager også gerne et smut til London for at købe ind, en lang weekend til New York og både på sommer- og vinterferie. Det er kun pengepungen, der sætter grænserne.

Og mange rejser helst med fly. Det går hurtigt, og det er billigt. Men det bidrager voldsomt til den globale opvarmning.

Forbrænding af brændstof i stor højde medfører nemlig en relativ større drivhuspåvirkning end forbrænding ved jordoverfladen. Ud over at udlede CO2, udleder fly også nitrogenoxider, vanddamp og partikler, som bevirker dannelsen af lange kondensskyer (contrails) og, hvis omstændighederne er til det, også cirrusskyer. Begge slags skyer bidrager til drivhuseffekten. Derfor regner man med, at klimaeffekten af den CO2, som flybrændstoffet udleder i store højder, er cirka 2,7 gange så stor som benzin brugt ved jordoverfladen.

Det betyder, at bare én persons flyrejse til Bangkok har den samme effekt på klimaet, som det har at udlede cirka 6,35 ton CO2. Til sammenligning udleder man 4,5 ton CO2 ved et års gennemsnitsbilkørsel (20.000 km) i en bil med et gennemsnitligt benzinforbrug.

Skal vi gøre noget ved den globale opvarmning, er vi altså nødt til at skære kraftigt ned på vores opskruede forbrug af flyrejser. At rejse betyder ikke nødvendigvis at rejse Jorden rundt. At rejse kan også være at bevæge sig langsomt gennem landskabet på cykel, i kano eller i hestevogn. Det er på tide, at vi revurderer, hvad der er smart, når vi holder ferie.

Her kan du beregne, hvor meget CO2, du påvirker klimaet med, når du rejser med fly til forskellige steder i Verden. http://www.noah.dk/flyrejser/

Her er nogle få tip til klimavenlige ferieformer:

Find teltpladser i Danmark i bogen ”overnatning i det fri”
http://www.teltpladser.dk/

Inspiration til cykel- og vandreture: http://www.skovognatur.dk/Ud/
http://www.friluftskort.dk/

Om hestevognsferie,
http://heste-og-andre-dyr.dk/heste.php?kategoriid=11&artid=89

Om økologisk bondegårdsferie: http://www.ecoholiday.dk/