Koralrevene lider

Koralrevene lider


De seneste 12 måneder har globalt set været de varmeste, der nogensinde er målt. Den menneskeskabte, globale opvarmning er den grundlæggende årsag, men den El Niño periode, vi lige øjeblikket er inde i, medvirker til at skubbe de globale temperaturer endnu højere op, og temperaturerne er verdenshavene har som konsekvens af det nået et hidtil uset niveau.


De stigende havtemperaturer har sat sine spor i koralrevene over hele Jorden. Foreløbig har mere end 54 procnt af Jordens koralrev været udsat for den såkaldte koralbegning, og tendensen er stigende i både Atlanterhavet, Stillehavet og Det Indiske Ocean. NOAA, det amerikanske vejr- og klimaagenturs koral-overvågningsprogram forventer, at den nuværende koralblegning bliver endnu mere omfattende, end den seneste, mest udbredte blegningsbegivenhed, hvor mere end 56 procent af verdens koralrev var udsat for blegning.


Koralblegning sker, når koralrevene udsættes for stress på grund af stigende vandteperaturer. Det betyder, at de små alger, som lever inde i korallerne og forsyner korallerne med det meste af den energi, de har brug for, udstødes af korallerne. Da algerne samtidig giver korallerne deres farve, er det første tegn på, at algerne har forladt korallerne, at de mister deres farve – korallerne bliver blege. Hvis vandtemperaturerne fortsætter med at være så høje at algerne ikke vender tilbage til korallerne, så vil koralrevet dø. Forhøjede vandtemperaturer over en længere periode kan altså føre til, at store områder af Jordens koralrev forsvinder.


Den nuværende koralblegning er ikke den første. Tilsvarende, omfattende blegningsepisoder fandt bl.a. sted under den kraftige El Niño i 1998, men den ser ud til at kunne blive den værste, vi hidtil har oplevet.


Forhåbentlig vil situationen bedres, når den såkaldte El Niño i løbet af juli-august måned afløses af dens modsætning, La Niña, hvilket burde føre til faldende havtemperaturer. Men det betyder ikke, at problemerne for korallerne er ovre. Hvis den globale gennemsnitstemperatur fortsætter med at stige, kan det betyde enden for Jordens koralrev. Forskerne forventer, at en global temperaturstigning på 2 grader celsius vil betyde, at op imod 99 procent af verdens koralrev vil dø.


Dermed vil også en livsvigtig fødekilde for op imod 1 milliard mennesker forsvinde.

Med den nuværende udvikling forventes 2 grader at blive nået omkring år 2050 eller tidligere. Kun en hurtig og drastisk nedskæring af de globale udledninger af drivhusgasser vil kunne forhindre det i at ske.


Kilde:

Ocean heat is driving a global coral bleaching event, and it could be the worst on record -

https://edition.cnn.com/2024/04/15/climate/global-coral-reef-mass-bleaching-climate-hnk-intl/index.html


Læs mere i Pdf-hæftet